İsmini tepede bulunan kaleden alan bu küçük, şirin kentimiz, Mersin’in en güzel ve en doğal bulunan ilçesidir. Eski adı Namrun, yeni adı Çamlıyayla’dır.
Toros dağlarına eteğinde kurulmuş yeşillikler içinde çok güzel bir ilçemizdir. Her noktası tarih kokan kent Tarsus’a 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tarsus’ta Gezilecek yerler videosunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Çamlıyayla bölge halkının yaz aylarında kaçtığı bir yer olmaktadır. Bölgenin en eski yaylalarından bir tanesi olduğu için civar il ve ilçelerden yaz aylarında çok fazla turist çekmektedir.
Çamlıyayla, tarihi kalesi, yaşlı ağaçları ve doğa sporları aktiviteleri ile ilgi odağı olmayı başarmıştır. En uç nokta olarak Baştepe yangın gözetleme istasyonunun oraya çıkmıştım manzarası muhteşem görünüyordu.
Gelelim esas konumuza, Çamlıyayla’da ne yenir? Çamlıyayla’da nerede yemek yenir sorusunu şöyle cevaplayayım sizlere…
Katran Kafe :
Çamlıyayla merkezden yaklaşık üç km uzaklıkta, yeşillikler içinde bir kafeteryadır.
İki adet yapıdan oluşmaktadır. Bir tanesi ahşap, diğeri metalden yapılmış olan ilginç mimarisi ile gökdelen şeklindedir. Meyve ağaçlarının içinde, etrafı Çam ormanı olan, sesiz sakin huzur dolu bir yerdir.
Katran kafe gün sabah 09.00’da kahvaltı ile başlamaktadır. Kahvaltı sonrası yemek ve kafeterya servisi ile 20.00’ye kadar devam etmektedir.
Ben Tarsusi kahvesi içtim. Tarsusi çay bardağında servis edilen yöreye has kahve sunum şeklidir. Tarsus civarında kahve bu şekilde servis edilir. Kahve aynı kahve sadece sunum şekli değişik 🙂 Şimdiden afiyet şeker olsun. Yolunuz Çamlıyayla tarafına düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
Çarşı Tava :
Çamlıyayla’ya geldiğinizde mutlaka yemeniz gereken bir yemektir. Kasaplar tarafından hazırlanır ve fırına verilir, fırından aldığınız tepsiyi, evde, bağda bahçede ama yanında tırnak pide olmak zorundadır ve afiyetle yersiniz. Yöresel hayvanların etlerinden hazırlanan bu yemek benim için vazgeçilmezdir çünkü her geldiğimde mutlaka bir tepsi götürürüm. 🙂
Tadı tek kelime ile çok ama çok lezzetlidir. Fırından alınmış taze pide ile nasıl yeniyor bir bilseniz anlatamam çünkü yaşamanız gerekiyor… Parmaklarınız yediğiniz bu lezzetin detayları Youtube kanlımda Buradan ulaşabilirsiniz…
Karşambaç :
Kışın yüksek dağlarda gömülerek saklanan karlar yazın parça parça çıkartılır ve gülsuyu eşliğinde iyice ezilerek harika bir tat çıkartılır ortaya…
Sıcak yaz gecelerinde herkes aileleriyle Karsambaç yemeye giderler bu bir ritüel haline gelmiştir. Çünkü yazın sıcağında bir nebze serinlemek gerektiğiniz hissedersiniz, işte o zaman o karsambaç mutlaka yenecektir. 🙂
Kardan hazırladığı için soğuk olduğunu unutmamak gerekir. Hızlı hızlı değil yavaş yavaş tadını çıkararak yemeniz gerekir benden söylemesi…
Fındık Lahmacun:
Bu lahmacun öyle büyükşehirlerde yediğiniz fındık lahmacunlardan değil çünkü geçekten fındık kadar 🙂 Merkezde sadece fındık lahmacun yapan fırınlar bulunmaktadır. İsteyen orada yer, isteyen alıp evde, o tercih sizindir ama paket yaptırıp yanınıza almanız öneririm, çünkü acıkınca daha lezzetli olduğunu biliyorum. 🙂
İçine maydanoz, üzerine limonu sıkıp ikiye katladınız mı bakın lezzete o zaman… Sizi kimse durduramaz kendimden biliyorum 🙂
Evet gençler Çamlıyayla küçük bir yer, gelirken çeşitli restoranlar var ama benim tercihim bu şekilde oluyor. Keşke fırsat olsa da sizlere daha detaylı anlatabilsem. Şimdiden keyifli geziler dilerim…
NOT: Yönetim sayfalarında bilgi alıp yazma istedim ama maalesef bulamadım. Genel olarak Anadolu’da, belediye başkanları, kaymakamlar, ilçe veya il yönetiminde söz sahibi olan kişiler, nedense bulundukları yerlerin İnternet sayfalarına gereken önemi vermiyorlar hal böyle olunca net bilgiye ulaşamıyorsunuz. Örneğin Çamlıyayla İğne oyası festivali sadece bir fotoğraf var ama başka bir bilgi yok… 🙁